Binnen kijken bij Matthijs Röling
17 dec. 2022 - 4 juni 2023
Tentoonstellingen

Binnen kijken bij
Matthijs Röling
 
17 dec. 2022 - 4 juni 2023
 
Kom binnen kijken bij Matthijs Röling (1943) in Museum Wierdenland: naar zijn schilderijen en de muurschilderingen die hij maakte in zijn eigen huis.
 
Röling neemt een prominente plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. In een tijd dat velen abstract gingen werken, bleef hij juist bewust op het figuratieve pad. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, waarbij hij zich liet inspireren door de Italiaanse Renaissance. Niet voor niets wordt Röling ook wel 'de jongste van de oude meesters' genoemd.
 
Al meer dan vijftig jaar woont Röling op een steenworp afstand van Museum Wierdenland. Hij viert zijn tachtigste verjaardag daarom hier met een tentoonstelling die samen met hem en zijn familie tot stand is gekomen. Het thema is 'binnen', met schilderijen van onder meer interieurs, stillevens en portretten die een persoonlijk kijkje bij iemand binnen geven.
 
Kunstenaar Mischa Keijser (1974) fotografeerde het interieur van de monumentale boerderij in Ezinge, waar Röling sinds 1972 woont. Een selectie van deze foto's is te zien in Museum Wierdenland.
Door zijn hele huis heeft Röling muurschilderingen gemaakt. Hoogtepunten zijn voor hem de schilderingen in zijn atelier, keuken en serre. Het is onzeker wat er in de toekomst met het huis gaat gebeuren.
 
In Museum Belvédère in Heerenveen is het 'Buiten kijken bij Matthijs Röling' en zijn er verscheidene tuinschilderijen van Röling te zien.
 
De tentoonstelling in Museum Wierdenland is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting Beringer Hazewinkel en de Emmaplein Foundation.
 
Matthijs Röling, Hommage à Paolo Uccello, 1980, olieverf op paneel.
Foto: Art Revisited.
Matthijs Röling, trompe l'oeil van een viool op een deur bij hem thuis, 1974.
Foto: Museum Wierdenland.
Matthijs Röling, geschilderd onderschrift bij viool, 1974.
Foto: Museum Wierdenland.

TENTOONSTELLINGEN EN GERELATEERD