Rondleidingen
Activiteiten

rondleidingen
 
Het museum verzorgt op aanvraag diverse rondleidingen, zowel in het museum als daarbuiten, tijdens een wandel- of fietstocht onder leiding van een deskundige gids.
 

In het museum

In het museum krijgt u uitleg over het wierdenlandschap en Van Giffens opgravingen in de wierde van Ezinge. Tip:  

elke 2e zondag van de maand

  kunt u profiteren van een gratis rondleiding in het museum, waarbij ook de Ezinger wierde wordt bezocht.
 

Wierde en kerk

Ook buiten het museum leiden onze gidsen u graag rond. Tijdens een excursie 'dicht bij huis' komt u alles te weten over de wierde van Ezinge en het 13e-eeuwse kerkje >>.
 X 
Museum Wierdenland ligt aan de rand van het wierdedorp Ezinge in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Vanuit het museum brengt een korte wandeling u naar de top van de wierde. Hier, op een hoogte van ruim vijf meter, heeft u een schitterend uitzicht over het omringende landschap. De ijsbaan aan de voet van de wierde is ontstaan door de commerciële afgravingen aan het begin van de 20ste eeuw. Het gebied ten noorden van de ijsbaan is de locatie waar rond 1930 de archeologische opgravingen plaatsvonden.
Doordat de grond enigszins is nagezakt is vanaf de 13e-eeuwse kerk de sleuf te zien die Van Giffen indertijd heeft gegraven tot een meter van de kerk om de wanden van een woonstalhuis te kunnen volgen. In de verte is nog juist een meander zichtbaar van het Reitdiep, de voormalige rivier de Hunze die tot 1877 in open verbinding stond met de zee. De dijken erlangs hadden tot die tijd een zeewerende functie.
Aan de voet van de wierde loopt het ossenpad, waarlangs waarlangs eeuwenlang het vee naar de omliggende weidegronden werd geleid. Over dit pad kunt u een wandeling maken rond de wierde.
 

Allersmaborg

 
Allersmaborg
 
Ten noordoosten van Ezinge, aan de weg naar Aduarderzijl, staat een van de laatst overgebleven voormalige adellijke behuizingen in Groningen: de Allersmaborg. De borg wordt omringd door een gracht en landgoed met boomgaard. Van 1960 tot 1990 was hier een kunstenaarskolonie gevestigd. Tijdens de rondleiding krijgt u de borg zowel van binnen als van buiten te zien.
 

In het landschap

In overleg kan een landschapsexcursie op maat worden gemaakt door het landschap. De gids vertelt u daarbij alles over wierden en andere sporen van bewoning in het landschap >>.
 X 
Jan Delvigne, een van de oprichters van het museum, beschreef Middag-Humsterland als 'een landschap dat je moet leren lezen'. Door de ogen van een gids leert u zien wat u eerder niet zag. Het ontstaan van het gebied zoals u dat voorheen niet (her)kende: de dijken, de hele kleine maar ook de grotere wierden met hun middeleeuwse kerkjes en de betekenis ervan voor de ontwikkeling van het gehele landschap, de kronkelingen van watergangen, sloten en prielen, en de betekenis van lokale hoogteverschillen waar u wandelt of fietst.
U kunt bijvoorbeeld onder leiding van een gids het 5,5 kilometer lange Bouwerderpad lopen door het voormalige (schier)eiland Middag, het oostelijke deel van het Middag-Humsterland. Dit pad is vernoemd naar de wierde De Bouwerd, waar professor Van Giffen het ruitergraf vond dat in het museum tentoongesteld wordt. Het Bouwerderpad kan ook op eigen gelegenheid worden gelopen. Zie daarvoor onze pagina eropuit.
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.
 
Geïnteresseerd in een van bovengenoemde excursies? Lees dan verder voor prijzen en aanmelding >>
 X 
Datum en tijd:
op aanvraag.

Prijzen (excl. entree):
Museum: € 20,00
Museum en wierde: € 25,00
Museum, wierde en kerk: € 30,00
Museum en borg: € 30,00
Museum, wierde, kerk en borg: € 35,00
In landschap: € 35,00

Maximale groepgrootte:
15 personen. Bij meer dan 15 personen wordt de groep gesplitst en worden twee gidsen ingezet.

Aanmelding:
boekingen@wierdenland.nl of 0594-621524.
 

Basisscholen

 
Museum Wierdenland verzorgt ook rondleidingen voor basisscholen. Voor groepen 3 t/m 8 dient vanuit de school minimaal één begeleider per 10 leerlingen mee te gaan. Voor groepen 1 en 2 geldt een minimum van één begeleider per 5 leerlingen. Begeleiders zijn te allen tijde verantwoordelijk voor de kinderen en worden geacht tijdens het bezoek in het museum te blijven. Meer info >>.
 X 
Datum en tijd:
op aanvraag.

Prijzen (excl. entree):
Museum: € 20,00
Museum, wierde en kerk: € 25,00

Maximale groepgrootte:
20 personen. Bij meer dan 20 personen wordt de groep gesplitst en worden twee gidsen ingezet.

Aanmelding:
boekingen@wierdenland.nl of 0594-621524.

ALLE VASTE ACTIVITEITEN