Ee sloot aan vondsten
 
27/10/2021 t/m 27/03/2022
Tentoonstellingen

Een sloot aan vondsten
27 oktober 2021 t/m 27 maart 2022
 

EEN SLOOT AAN VONDSTEN
 
De nieuwste archeologische ontdekkingen bij Adorp

Kom naar Museum Wierdenland en ontdek de nieuwste archeologische vondsten uit de wierde bij Adorp!
 
Tussen Winsum en Groningen wordt een fietspad aangelegd met daarnaast een sloot, die tussen Adorp en Sauwerd dwars door een wierde loopt. In de zomer van 2021 is hier daarom eerst begonnen met archeologisch onderzoek. Bij de opgraving van de wierde komt tevoorschijn wat al bijna duizenden jaren in de grond zit verborgen. En dat is ontzettend veel! Het brengt dus ook letterlijk een sloot aan vondsten met zich mee, waarvan de meest unieke te zien zijn in Museum Wierdenland. Er zijn gebruiksvoorwerpen gevonden die ons iets vertellen over het dagelijkse leven op de wierde. Veel is lokaal vervaardigd, maar er zijn ook objecten die wijzen op langeafstandshandel, onder andere met het Romeinse Rijk.
 

Een bijzondere opgraving

Tijdens de opgraving zijn veel metaalvondsten gedaan. Zo zijn er onder meer tientallen Romeinse mantelspelden (fibula’s) gevonden. Deze Romeinse mantelspelden zijn bijzonder, omdat ze in het Noord-Nederlandse wierdengebied vrijwel nooit worden gevonden. Bovendien wijzen de vondsten op contact met het Romeinse Rijk. Bij de opgraving is opvallend veel aardewerk gevonden uit de periode 200 v. Chr. – 200 na Chr. Na die tijd is de wierde opmerkelijk genoeg verlaten en het is nog onduidelijk waarom. In de vaste opstelling van het museum zijn ook veel voorbeelden van potten uit deze periode te zien, gevonden in de wierde van Ezinge.
 

Een tentoonstelling in beweging

Kort na de eerste archeologische ontdekkingen bij Adorp, zijn deze al te zien in Museum Wierdenland. Behoorlijk uniek, want vaak gaan hier maanden of zelfs jaren overheen. De opgraving is nog niet afgerond en de grote vraag is wat er nog meer uit de grond tevoorschijn zal komen. Zodra er weer bijzondere vondsten tijdens de opgraving worden gedaan zullen deze hier zo snel mogelijk te zien zijn. Deze tentoonstelling blijft dus in beweging en is daarom bewust beperkt van omvang: een mini-tentoonstelling van een maximale opgraving!
 
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincie Groningen en MUG Ingenieursbureau. Zie ook deze pagina.

TENTOONSTELLINGEN EN GERELATEERD