Siemen Dijkstra, Lheedermade, 2018, kleurenhoutsnede
Tentoonstellingen
 
Siemen Dijkstra
 
de ziel van het landschap
 

Siemen Dijkstra - de ziel van het landschap

Een tentoonstelling in Museum Wierdenland met kleurenhoutsneden van kunstenaar Siemen Dijkstra
25 januari - 22 juni 2025
 
Siemen Dijkstra
'Landschap is mijn religie', zegt Siemen Dijkstra (1968). Hij voelt zich sterk verbonden met het rurale landschap van Groningen en Drenthe. Dat is terug te zien in zijn werk. Dijkstra maakt, zoals geen ander dat kan, kleurenhoutsneden van de natuur om hem heen. Hierbij is hij constant op zoek naar de ziel van het landschap en wil hij de eigenheid van een gebied vangen voordat die is verdwenen. Met zijn kunst doet hij een beroep op de kijker: heb eerbied voor de natuur!
 
‘Het vastleggen van ruimte op een plat vlak is één ding, het vastleggen van het onnoembare is een ander verhaal. In al die jaren dat ik mij bezighoud met het landschap, bedenk ik mij, dat ik eigenlijk aan het archiveren ben. Het archiveren van bezielde landschappen, voordat deze zijn verdwenen.’
- Siemen Dijkstra
 
Siemen Dijkstra is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij werd gestimuleerd om buiten te tekenen. Dat deed hij dan ook voor het eerst in deze regio. Hij is hier nog geregeld te vinden, zoals op het Uithuizer Wad, waarvan hij een serie houtsneden heeft gemaakt.
Siemen Dijkstra, Over het Oethoezerwaad no. 2, 2011 (uitsnede)
 
Dijkstra woont in Dwingeloo en is ook opgegroeid in Zuidwest-Drenthe. Dit voor hem zo vertrouwde landschap, waarin hij de bezieling extra ervaart, vormt de grootste inspiratiebron voor zijn werk.
 
Siemen Dijkstra, Lheedermade, 2018, kleurenhoutsnede
Het werk van Siemen Dijkstra wordt gewaardeerd in binnen- en buitenland. Onlangs won hij de gerenommeerde grafiekprijs Mario Avati van de Académie des Beaux-Arts in Parijs (2021) en de Culturele Prijs Drenthe (2022).
VIDEO SIEMEN DIJKSTRA
Expo Parijs 2020. Bron: Fondation Custodia
 Heel even geduld ...
 
afspelen   pauzeren   stoppen   volledig scherm
De ziel van Middag-Humsterland
Ezinge is het oudste permanent bewoonde dorp van Nederland en ligt in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. 'Het cultuurlandschap van Middag-Humsterland bestond al in het wierdengebied toen de huidige Randstad van Nederland nog een ontoegankelijk veenmoeras was', aldus Jan Delvigne, grondlegger van Museum Wierdenland. Reden genoeg om in deze tentoonstelling ook op zoek te gaan naar de ziel van dit meer dan 2500 jaar oude landschap. Tevens wordt verkend hoe dit erfgoed te laten bestaan naast een vitaal platteland.
 
Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Erfgoed Deal Middag-Humsterland, Rabobank Noordenveld West Groningen en kunsthandel & galerie Richard ter Borg.
 

TENTOONSTELLINGEN EN GERELATEERD